10 geriausių dešimtmečio knygų – geriausi XXI amžiaus antrojo dešimtmečio grožinės ir negrožinės literatūros kūriniai

2019 m. gruodžio 3 d.

Jei metų pabaiga yra puiki proga apžvelgti besibaigiančių metų rezultatus, dešimtmečio pabaiga tokiai apžvalgai tinka dar labiau. Besibaigiant antrajam dešimtmečiui, siūlome prisiminti, įmonės „PocketBook“ nuomone, svarbiausias šio laikotarpio knygas, kurios tapo ne tik bestseleriais, bet ir veidrodžiu, atspindinčiu pastarųjų metų tendencijas bei interesus.

Donna Tartt „Dagilis“

Kas sakė, kad reikia daug laiko norint sulaukti visuotinio pripažinimo ir sėkmės? 2013 m. pasirodęs romanas „Dagilis“ nuėjo ilgą kelią – nuo teigiamų atsiliepimų ir Pulicerio premijos už grožinės literatūros knygą iki naujausios ekranizacijos, kurioje vaidina Nicole Kidman. Nereikėtų išsigąsti Donnos Tartt epinio romano apimties – skaityti apie pagrindinio veikėjo vardu Teo nuotykius yra labai įdomu. Pati istorija palieka malonų poskonį ir norą vėl ir vėl sugrįžti prie romano puslapių.

Yuval Noah Harari „Sapiens: glausta žmonijos istorija“

Izraelio istorikui Yuvaliui Noah Harari beveik pavyko panaikinti ribą tarp rimto mokslinio darbo ir pramoginės literatūros. Tačiau pagrindinis jo knygos veikėjas yra ne atskiras žmogus, o visa žmonija. Paprasta kalba, pateikdamas daugybę gyvų ir ryškių pavyzdžių, Y. N. Harari kalba apie mūsų civilizaciją, jos vystymąsi ir nuosmukį, priežastis ir padarinius, iš pažiūros neįtikėtinus sutapimus ir modelius, valdančius mūsų gyvenimą.

Gail Honeyman „Eleonorai Olifant viskas gerai“

Ar dažnai stengiamės įtikinti mus supantį pasaulį ir patys save, kad viskas yra gerai? Kartais tai tiesa, o kartais... Na, žinote, ką turime omenyje. Eleonora Olifant yra tipiška šiuolaikinių miestų gyventoja. Ji turi nuobodų darbą, niūrius bei niekuo neišsiskiriančius kolegas ir nepaprastai smalsią motiną. Be to, Eleonora jaučiasi pasimetusi ir vieniša. Tačiau vieną dieną ji sutinka savo svajonių vyrą. Debiutinis Gailės Honeyman romanas iškart tapo tikru proveržiu, pateko į bestselerių sąrašus ir gavo keletą prestižinių apdovanojimų.

Rutger Bregman „Realistų utopija: kaip sukurti idealų pasaulį“

Knygos autorius teisingai laikomas vienu iškiliausių jaunųjų mūsų laikų mąstytojų ir jau yra prilyginamas tokiems asmenims kaip Francis Fukuyama. Savo naujosios knygos puslapiuose R. Bregmanas aptaria civilizacijos vystymosi galimybes, apmąsto tokias fantastiškas (bent jau dabar) idėjas, kaip visuotinės bazinės pajamos, valstybių sienų panaikinimas ir pastebimas darbo dienos sutrumpinimas. Panašu į utopiją? Na, anot autoriaus, labai greitai galime pabusti tokiame pasaulyje.

Kate Atkinson „Gyvenimas po gyvenimo“

Ar norėtumėte turėti galimybę iš naujo nugyventi savo gyvenimą, taisydami klaidas ir keisdami įvairių etapų baigtį? O jeigu būtų galima gyventi vėl ir vėl, kol viskas bus tobula? Knygos herojė mokysis iš savo klaidų, vėl ir vėl gyvendama XX amžiuje ir keisdama istoriją. Šis jaudinantis romanas sulaukė ne tik daugybės literatūrinių apdovanojimų, bet ir viso pasaulio skaitytojų meilės.

Daron Acemoglu, James Robinson „Kodėl tautos žlunga: valdžios, klestėjimo ir skurdo šaltinis“

Viena pagrindinių praėjusio dešimtmečio knygų – populiariosios mokslinės literatūros darbas apie skirtingas ekonomikos kūrimo sistemas ir apie tai, kaip jos veikia atskiro žmogaus, šalies, regiono, o kartais ir viso pasaulio likimą. Bendra Harvardo universiteto ekonomisto Darono Acemoglu ir Čikagos universiteto politologo Jameso Robinsono knyga tapo mėgstamiausia Billo Gateso, Marko Zuckerbergo ir milijonų kitų skaitytojų iš viso pasaulio knyga.

Gillian Flynn „Dingusi“

Intriguojantis romanas, kurio nesinori atidėti neperskaičius iki paskutinio puslapio. Be abejo, knyga negavo nei Pulicerio, nei Nobelio premijų, bet ji ir nepretendavo. Gilliana Flynn pasakoja įdomią ir įtampos kupiną istoriją, meistriškai vaizduodama veikėjus ir kurdama nepaprastus siužeto posūkius, kurie pradžiugins net detektyvo žanro skeptikus. O vienas iš tikrųjų knygos komercinės sėkmės rodiklių yra beveik žaibiškas režisieriaus Davido Fincherio istorijos ekranizavimas didžiajame kino ekrane.

Daniel Kahneman „Mąstymas, greitas ir lėtas“

Kaip mūsų smegenys veikia priimant sprendimus? Kodėl nelogiškiausi veiksmai gali atnešti sėkmę, o kruopščiai apgalvoti sprendimai kartais būna pasmerkti nesėkmei? Kaip mūsų mąstysena veikia elgesį ir sėkmę? Į šiuos ir daugelį kitų klausimų atsako Nobelio ekonomikos premijos laureatas Danielis Kahnemanas. Vartodamas paprastus žodžius, nuostabų humorą ir pateikdamas pavyzdžių iš tikro gyvenimo, autorius paaiškina sprendimų priėmimo procesą.

Elena Ferrante „Nuostabioji draugė“

Tai pirmoji serijos „Neapolietiška saga“ dalis, kurioje pasakojama apie dviejų draugių – Lenos ir Lilos – draugystę ir konkuravimą. Veiksmas vyksta Pietų Italijoje audringame ir ryškiame XX amžiaus šeštajame dešimtmetyje. Iš pirmo žvilgsnio gana paprasta istorija sužavėjo skaitytojus ir kritikus, kurie atkreipė dėmesį į žodžio valdymo meistriškumą ir pasakojimo atmosferą. O dienraštis „The Guardian“ net įtraukė knygą į pastarųjų 20 metų geriausių knygų sąrašą ir skyrė jai garbingą 11-ą vietą.

Cheryl Strayed „Laukinė: kelionė, kuri išlaisvins moters sielą“

Knyga yra paremta asmenine autorės patirtimi, šis faktas kartu gąsdina ir džiugina. Suvokusi, kad pasiekė dugną, Cherylė Strayed leidžiasi į tūkstančio mylių kelionę pėsčiomis per dykumą, kasdien rizikuodama savo gyvybe ir bėgdama nuo praeities demonų. Ši knyga yra apie ėjimą ties riba. Bet su gera pabaiga.

Atgal
Aa HD