Vandeniui atspari skaityklė su apsaugos klase IPX7 arba IPX8: kokios įrenginio apsaugos galite tikėtis?

2022 m. liepos 28 d.

Ar galite įsivaizduoti vasarą be svajonių atostogų šalia vandens telkinio ir geros knygos? Visų, kurie mėgsta skaityti lauke, džiaugsmui, trys naujausi skaityklių „PocketBook“ modeliai yra apsaugoti nuo vandens pagal apsaugos klasę IPX8: „PocketBook Touch HD 3“,„PocketBook InkPad 3 Pro“ ir „PocketBook Era“.

Tačiau ką reiškia apsaugos klasės pavadinimą IPX8 sudarančios raidės ir skaičius? Ar skaityklė tikrai nenukentės nuo vandens, jei naudosite ją vonioje ar baseine, ir kodėl plaukiojimas jūroje su skaitykle nėra gera mintis? Atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų rasite mūsų straipsnyje!

Kokie yra IP apsaugos standartai ir nuo ko jie saugo jūsų įrenginį?

IP klasė (angl. Ingress Protection) – tai tarptautinis įrenginio apsaugos nuo kietųjų dalelių ir skysčių patekimo standartas. Kitaip tariant, IP apsaugos klasės raidės ir skaičius nurodo, kaip jūsų skaityklė yra apsaugota nuo dulkių, nešvarumų ir vandens.

Šalia raidžių IP yra du simboliai – skaičius ir raidė X, pavyzdžiui, IP20 arba IPX8.

  • Pirmasis skaičius (0–6) reiškia apsaugos nuo kietųjų dalelių lygį.
  • Antrasis skaičius (0–9) reiškia apsaugos nuo vandens lygį.
  • Jei vietoje skaičiaus yra raidė X, tai reiškia, kad įrenginio atsparumas dulkėms arba vandeniui nebuvo išbandytas.

Kaip matote, suprasti įrenginio apsaugos lygį yra itin paprasta! Pavyzdžiui, jei įrenginio apsaugos lygis yra IP20, tai reiškia, kad įrenginiui nekenkia kietosios dalelės, kurių skersmuo viršija 12,5 mm, tačiau jis nėra apsaugotas nuo vandens. Jei gamintojai nustato apsaugos lygį pagal standartą IPX8, tai reiškia, kad įrenginys yra atsparus vandeniui, tačiau nebuvo atlikti apsaugos nuo dulkių ir nešvarumų bandymai.

Daugiau sužinoti apie kiekvieno IP kodo skaičiaus reikšmę galite Tarptautinės elektrotechnikos komisijos interneto svetainėje https://www.iec.ch/ip-ratings.

Kodai IPX7 ir IPX8 – kuo jie skiriasi?

Kaip matote, yra daug IP apsaugos lygio variantų, tačiau plačiau išanalizuosime du skaityklėms svarbiausius kodus – IPX7 ir IPX8.

Abu kodai reiškia skaityklės atsparumą vandeniui: įrenginys nesuges panardintas į gėlą vandenį ir jūs toliau galėsite patogiai mėgautis skaitymu ir jaustis saugiai. Vienintelis skirtumas tarp kodų IPX7 ir IPX8 yra panardinimo gylis ir laikas, kiek įrenginys gali išbūti po vandeniu be pasekmių.

  • Jei įrenginio apsaugos klasė yra IPX7, gėlame vandenyje, 1 metro gylyje jis gali išbūti iki 30 minučių.
  • Jei įrenginio apsaugos klasė yra IPX8, gėlame vandenyje, didesniame negu 1 metro gylyje jis gali išbūti ilgiau negu 30 minučių. Tikslesnių skaičių, deja, nėra galimybės nurodyti, nes jei apsaugos kodas yra IPX7, kiekvienas gamintojas gali savarankiškai nustatyti didžiausią įrenginio panardinimo gylį. Svarbiausia, kad gylis gali viršyti 1 metrą. Tai reiškia, kad ne visi apsaugos klasę IPX8 atitinkantys įrenginiai yra vienodai atsparūs vandeniui. Skaityklės „PocketBook“, kurių apsaugos klasė yra IPX8, gėlame vandenyje, 2 metrų gylyje gali išbūti iki 60 minučių.

Ar galima vandeniui atsparią skaityklę panardinti į jūros vandenį?

Jei vasarą norėtumėte pasimėgauti jūros teikiamais malonumais ir kartu naudoti skaityklę, deja, kyla rizika, kad skaityklė suges. Bet kokia apsauga nuo skysčių pagal IP standartą galioja tik gėlam vandeniui, kuriame nėra kenksmingų priedų ir druskų. Kitaip tariant, joks gamintojas negarantuoja tinkamo skaityklės veikimo, jei ji buvo panardinta į sūrų vandenį.

Kodėl vandeniui atspari skaityklė yra puikus įrenginys?

Ar skaitant popierinę knygą jus yra užklupusi liūtis? O galbūt knyga įkrito į vandenį maudantis vonioje?

Jei taip, greičiausiai puikiai žinote, kad tokiu atveju kurį laiką tenka knygą padėti į šalį ar netgi įsigyti naują. Vandeniui atspariai skaityklei „PocketBook“ nebaisi net ir stipri liūtis, maudynės vonioje ar netikėtai išpiltas vanduo iš butelio.

Jei jums patinka skaityti ne tik namuose, bet ir gamtoje bei keliaujant, rekomenduojame rinktis vieną iš vandeniui atsparių skaityklių „PocketBook“, kurią naudodami neliksite be mėgstamo romano net ir skaityklei įkritus į vandenį.

Atgal
Aa HD