Charlesas Dickensas: geriausi romanai ir filmų adaptacijos

2020 m. vasario 6 d.

Charlesas Dickensas yra vienas ryškiausių, sėkmingiausių ir mėgstamiausių XIX amžiaus autorių. Jo istorijos kupinos gerumo, humoro ir žmogiškumo, todėl yra populiarios kine ir televizijoje. Nuo 1911 m., kai pirmą kartą romanas „Deividas Koperfildas“ adaptuotas kine, buvo nufilmuota ir perfilmuota daugiau nei 70 (!) filmų ir TV serialų pagal šio autoriaus kūrinius. Siūlome prisiminti žinomiausias jo knygas ir naujausias jų adaptacijas.

„Kalėdų giesmė“

Šiek tiek liūdna, bet šviesi istorija su laiminga pabaiga įkvėpė daugelį režisierių ir animatorių sukurti tikrus šedevrus. Iš naujausių verta paminėti Roberto Zemeckio versiją su Jim Carrey, Gary Oldman ir Colin Firth. Ir nepamirškite naujausio BBC kūrinio – gana niūraus mini serialo, kur pagrindinį vaidmenį atlieka Guy Pearce.

„Didieji lūkesčiai“

Įspūdingas romanas apie berniuką iš kaimo, kuris staiga gavo turtų ir prabangos apsuptą gyvenimą Londone. Herojus turės suprasti, kad net ir didžiausi pinigai negali paversti blogo ir savanaudiško žmogaus geru. Istorija itin įtraukia perskaityti romaną nuo pirmo iki paskutinio puslapio. Kalbant apie adaptacijas, verta atkreipti dėmesį į 2011 m. tuo pačiu pavadinimu pavadintą TV serialą, gavusį daugybę prestižinių apdovanojimų, įskaitant4 EMMY ir 3 BAFTA.

„Deividas Koperfildas“

Kupina nuotykių ir humoro knyga, kurią pats Dickensas pripažino autobiografiškiausiu savo kūriniu. Šis pasakojimas apie jaunuolį, kuris, nepaisant visų rūpesčių, nepraranda optimizmo ir tikėjimo savo jėgomis. Tai vienas populiariausių Dickenso romanų, jis nufilmuotas nesuskaičiuojamą daugybę kartų, tačiau siūlome atkreipti dėmesį į 1999 m. TV filmą, kuriame jaunasis herojus yra Danielis Radcliffe‘as.

„Oliveris Tvistas“

Oliverį vargu ar galima pavadinti laimingu: motina mirė jį gimdydama, o našlaičių prieglaudoje jam teko iškęsti nuolatinį alkį ir patyčias. Berniukas nusprendžia pabėgti, tačiau atšiaurusis Londonas taip pat nėra per daug svetingas. Jei dar nesate susipažinę su šia išskirtine istorija, pats laikas nusipirkti romaną ir sužinoti Oliverio nuotykius. Perskaitę būtinai pažiūrėkite ir BBC 2007 m. sukurtą filmo adaptaciją, kuri gavo du BAFTA apdovanojimus.

Bonusas: serialas „Dickensian

2015 m. britų televizijos serialas paremtas ne vienu konkrečiu romanu, o visa Dickenso literatūra! Gerai žinomi įvairių knygų veikėjai gyvena meistriškai atkurtame XIX amžiaus Londone. Jų likimai nuostabiai susipynę, o žiūrovas sužino daug paslapčių ir gauna atsakymus į klausimus, kurie liko perskaičius romanus. Tikra BBC dovana visiems Dickenso gerbėjams.

Mėgaukitės skaitydami mėgstamo britų rašytojo istorijas naudodamiesi akims draugiška PocketBook e.skaitykle. Įrenginyje galite laikyti tūkstančius knygų, vadinasi, – visus Dickenso romanus elektroniniu ar garso formatu!

Atgal
Aa HD