Įkvepiantis pavasaris: 8 žymios autorės ir jų šedevrai

2020 m. kovo 5 d.

Kiekvienais metais pavasario pradžia atneša ne tik ilgai lauktą šiltėjantį orą, saulėtą nuotaiką, bet ir nuostabią šventę. Taip, kovo 8-ąją – Tarptautinę moters dieną. Siūlome prisiminti neįtikėtinai talentingas ir sėkmingas autores, kurių knygos stebina skaitytojus ir yra parduodamos milijonų egzempliorių tiražu.

Jane Austen

Šiais laikais tai gali pasirodyti keista ir neįtikėtina, tačiau viena ryškiausių visų laikų autorių gėdijosi pasirašyti romanus savo vardu. XVIII–XIX amžiuje moteriai buvo nepadoru užsiimti literatūrine (ir beveik bet kokia kita) veikla, todėl pasaulis Jane Austen vardą pripažino tik po jos mirties.

Ką verta perskaityti:

„Puikybė ir prietarai“

Be jokios abejonės, tai vienas geriausių XIX amžiaus klasikinių romanų. Nepriekaištinga istorija, kuri, beje, daug kartų virto filmais ir serialais. Šis kūrinys taip pat sudarė kito garsaus romano „Bridžitos Džouns dienoraštis“ pagrindą.

J. K. Rowling

J. K. Rowling sėkmė primena vieną garsiausių jos kūrinių: daug neigiamų atsakymų iš leidyklų ir skolos ilgainiui virto precedento neturinčia sėkme, kelių milijonų gerbėjų būriu, o J. K. Rowling tapo pirma rašytoja, uždirbusia milijardą dolerių. Nėra ką daugiau pridėti – tikra magija.

Ką verta perskaityti:

„Netikėta vakancija“

Žinoma, Rowling knygos pirmiausia asocijuojasi su Hario Poterio pasauliu, tačiau į šios autorės talentą verta pažiūrėti plačiau. „Netikėta vakacija“ – brandus romanas apie sudėtingą gyvenimą mažame provincijos miestelyje.

Agatha Christie

Keista, kad detektyvų karalienė ir pasaulio bestselerių autorė savo vaikystę praleido be knygų – jos mama nenorėjo išmokyti dukters skaityti. Visgi tai nesutrukdė sulaukus 8 metų savarankiškai mokytis raštingumo paslapčių ir po kelių dešimtmečių tapti tikra detektyvų žvaigžde.

Ką verta perskaityti:

„Žmogžudystė Rytų eksprese“

Tikriausiai tai vienas populiariausių Erkiulio Puaro – mėgstamo belgų detektyvo – nuotykių. Įdomu tai, kad Christie ne kartą važiavo Rytų ekspresu ir netgi buvo atsidūrusi situacijoje, kurią vėliau aprašė knygoje: dėl atšiaurių oro sąlygų traukinys kurį laiką negalėjo važiuoti toliau.

Charlotte Brontë

Nors Charlotte gyveno tik 38 metus, jos gyvenimas buvo kupinas įsimintinų akimirkų: nuo vienpusės meilės vedusiam mokytojui iki didžiulės literatūrinės sėkmės ir gerbėjų būrio. Manoma, kad Brontë išrado literatūrinę vaiko pasakotojo techniką. Kaip vėliau prisipažino Charles Dickens, jis šią idėją pasiskolino savo romanui „Deividas Koperfildas“.

Ką verta perskaityti:

„Džeinė Eir“

Išleidus pirmąjį romano leidimą visi, įskaitant leidėjus, buvo įsitikinę, kad autorius yra talentingas džentelmenas, vardu Carrer Bell. Knyga greitai išgarsėjo ir sulaukė daug kritikų pagyrų, įskaitant William Thackeray, kuriam buvo dedikuotas antrasis romano leidimas. „Džeinė Eir“ žavesys slypi ne tik siužete ir personažuose, bet ir bandymuose atsiriboti nuo tradicinių Viktorijos laikų kanonų. Geriausias būdas įsitikinti, kad knyga aktuali ir šiais laikais – ją perskaityti.

Margaret Atwood

Viena žinomiausių mūsų laikų rašytojų, du kartus tapusi „Booker“ premijos laureate (2000 ir 2019 m.), gimė Kanadoje, mokslininkų šeimoje. Galbūt būtent todėl, kad vaikystė buvo kupina nuotykių ir kelionių, Margaret gana anksti atrado rašymo talentą. Atwood sėkmingai kuria įvairių žanrų tekstus: mokslinės fantastikos, vaikų literatūros, negrožinės literatūros, poezijos, esė. 2016 m. autorė netgi išleido savo komiksų knygą!

Ką verta perskaityti:

„Tarnaitės pasakojimas“

Distopinis romanas išleistas 1985 m. ir nuo to laiko jo populiarumas neblėsta. Jis sulaukė ne tik skaitytojų, bet ir kritikų pripažinimo. Šis kūrinys buvo atrastas dar kartą 2017 m., kai buvo sėkmingai ekranizuotas. Jei žiūrėjote pagal šį kūrinį pastatytą serialą, rekomenduojame pro akis nepraleisti originalo – atrasti ir mėgautis tikru Margaret Atwood šedevru.

Donna Tartt

Kad ir kaip būtų gaila, Donna iki šiol parašė tik tris romanus, tačiau už paskutinį buvo įvertinta ir gavo „Pulitzer“ apdovanojimą. Donna Tartt, skirtingai nei daugelis kolegų, neieško visuomenės dėmesio. Sėkmė ir atlygis netrukdo jai susikaupti darbui ir pabėgti nuo išorinio pasaulio, kaip ir jos mėgstamiausiam veikėjui Piteriui Penui. Autorė pripažįsta, kad Piterį peną galima atpažinti kiekviename jos kuriamame tekste.

Ką verta perskaityti:

„Dagilis“

Be jokios abejonės, tai pats sėkmingiausias autorės romanas, sužavėjęs sudėtingumo ir lengvumo deriniu. Jei jums atrodo, kad Teo nuotykiai turi ką nors bendro su Oliveriu Tvistu, tuomet jūs teisus! Autorė ne kartą įvardijo, kad C. Dickens – jos mėgstamiausias rašytojas, kurio darbai jai padarė didelę įtaką. Jei dar neturėjote laiko perskaityti nuostabaus kūrinio „Dagilis“, laikas tai ištaisyti.

Atgal
Aa HD